Praat mee...

Stadhuisplein en omgeving - Functies, activiteiten, leuke dingen om te doen

In het gebied liggen meerdere publieksfuncties zoals het stadhuis, de sporthal (niet meer in gebruik) en het zwembad. Ook liggen er enkele winkels, een supermarkt, maatschappelijke voorzieningen, een hotel en kantoren. Het gebied trekt daardoor best wat publiek. Ook parkeren veel mensen hier die naar het centrum gaan. Kortom: er zijn heel wat bezoekers en bewegingen. Tegelijkertijd vinden de meeste activiteiten binnen plaats en is de openbare ruimte zeer functioneel ingericht als doorgangsgebied en niet als verblijfsgebied. Plekken om echt is te doen liggen wel nabij zoals het recent heringerichte Marktplein en het Meierijplein. Ook het Julianapark is – zeker met de nieuwe “speelplek” –een trekker om te verblijven.

Zoals eerder aangegeven is de wens van de gemeente dat de winkels geconcentreerd liggen in het centrum globaal tussen Markt- en Meierijplein. Meer winkels in het plangebied is zeker niet reëel. Wel is er een kans dat op de locatie van de sporthal een supermarkt gevestigd zal worden. Het Stadhuisplein e.o. vervult daarin een bereikbaarheidsfunctie. Momenteel loopt er een locatieonderzoek naar een nieuwe plek voor het zwembad. Eén van de potentiele plekken is globaal de huidige plek. 

In het gebied komen ook behoorlijk wat woningen voor. Voor de mensen die er wonen is het plangebied hun directe woonomgeving. Zij hebben mogelijk een heel ander perspectief en beleving dan een passant. 

We zijn nieuwsgierig naar uw ideeën over het thema functies, activiteiten en leuke dingen om te doen! Is het nodig dat dit gebied meer functies kent in de openbare ruimte of is het vooral een gebied waar je doorheen beweegt om ergens anders te komen? En als er dan meer te doen zou moeten zijn, wat dan en waar? Zou een kano-opstapplaats iets toevoegen? Of een mooie goed toegankelijk visplek aan de Aa?
 

|

Commentaar

 • Deze plek zo mooi gelegen aan de Aa en buurman van het Julianapark, verdient een aanzicht en functie waar elke veghelaar, meierij bewoner en bezoeker graag wil zijn. Centraal in de vorm van een schip een open hal met veel glas waar manifestaties en ook de raadsvergaderingen plaats kunnen vinden. Het is de ontmoetingsplaats tussen burgerij en bestuurders, waarbij openheid en duiding ,fysiek voelbaar zijn. Een plek waar een ieder zich kan herkennen , voortbordurend op de natuur ,de bomen en de rivier . Veel natuurlijk producten , hout en aardse elementen zijn gebruikt. Er kunnen ook manifestatie , jeugdtheater voorstellingen , en bewegingsactviteiten plaats vinden . De voorkant in dr vorm van boegis open opgesteld en kan ook letterlijk open waardoor buiten en binnenruimte aan elkaar verbonden zijn.de buiten ruimte is georganiseerd met die het verkeer regelen, Boomstammen en. bakken met bomen , geven de natuur een logische overloop naar deze Meierij stadshal. Verder gegroepeerde o het plein kleine kioskjes met waar we in de meierij trots op zijn food en streekproducten , de fietsverhuur ( ook elektrisch , de parkeergarage enz, zijn half onder grond weggewerkt in de romp van het schip. Dit schip waar je logisch aankomt , op een van drie gezichtsbepalende plekken in onze gemeente is verbonden met de andere plekken dmv van fiets en wandelroutes . Marktplein en Noordkade, langs Vaticaan en Heilig Hartplein naar stadsplein en stads hal het schip. De gemeente vlag wappert trots aan de mast van het middenschip .......
  1-8-2019 15:14:46 Reageer
 • Sinds dit jaar werken gemeente Meijerijstad en PSV Foundation samen om sport in te zetten om doelgroep(en) verantwoord te kunnen laten sporten. Hoe mooi is het om op de oude locatie van de blauwe kei een multifunctionele sportlocatie in te richten die past bij de samenwerking die er is. hieronder een link van een voorbeeld. https://www.athleticskillsmodel.nl/accommodatie-advies/
  30-7-2019 13:43:07 Reageer
 • Het is een prachtige locatie om de natuur wat ruimte te geven. En om die natuur dan ook te beleven. Misschien is het mogelijk om onder water te kijken zodat je kunt zien wat er in het water zwemt en leeft. Een leuk en leerzaam AA-quarium!
  16-7-2019 14:05:07 Reageer
 • Als jullie een nieuwe bestemming zoeken voor de locatie van voorheen de Blauwe Kei. Denk dan eens aan een zwembad! Het naastgelegen zwembad heeft zijn tijd gehad. Jullie zoeken een centrum locatie voor een nieuw bad. Oude slopen en ter plaatse een nieuwe bouwen gaat niet. Dus lijkt mij een nieuw bad op de locatie van de oude blauwe kei een top idee! Maak er een groen zwembad van of integreer het mooi in de omgeving en iedereen is happy !
  16-7-2019 13:54:20 Reageer
 • A
  Kunstgras veldje met goaltjes waar zowel gevoetbald als gehockeyd kan worden. Dus goals waar een hockeybal niet doorheen kan. Of een panna kooi met kunstgras. Een speeltuin is al voorzien in het aansluitende park maar sporten buiten in centrum kan nog niet en er wonen veel kids in of rond het centrum die daar blij van zouden worden en lekker kunnen bewegen! Horeca is er al voldoende op de markt dat zou ik hier niet doen. Eventueel wel zit bankjes rondom
  16-7-2019 12:51:32 Reageer
 • Ook voor het aspect activiteiten en leuke dingen doen wil ik pleiten voor het terugbrengen van de kiosk naar het park voor kleinschalige optredens. Om de leuke dingen op een efficiënte manier te kunnen organiseren zijn voorzieningen voor elektra en vuilafvoer noodzakelijk. Dan kunnen daar leuke evenementen worden georganiseerd die de mensen in verbinding brengen met de mooie natuurlijke omgeving. Het speeltuintje voorziet in een behoefte. Kunst ontbreekt nu voor de volle 100%. Kunst is een hele belangrijke toevoeging die het uitgebreide park een extra aantrekking geeft.
  15-7-2019 13:28:33 Reageer
 • Strandpaviljoen met horeca en terras zoals bij fabriek magnifique. Ga voor inspiratie eens kijken bij de Kienhoef in Sint Oedenrode.
  14-7-2019 17:55:48 Reageer
 • Misschien een idee om een mooie speeltuin te maken voor kinderen met horeca gelegenheid erbij! Eventueel een plek waar ook nog leuke workshops worden gegeven voor jong en oud.
  13-7-2019 23:05:00 Reageer
 • Mij lijkt het een mooi en leuk idee om de lege plek van de blauwe kei op te vullen met een ontmoetingsplek voor jongeren. Een centrale plek waar jongeren kunnen samenkomen om gezellig te gamen, praten of andere activiteiten te doen. Als voorbeeld een hal waar je ping pong, tafelvoetbal en airhockey kunt spelen. Daarnaast een stillere ruimte waar jongeren kunnen relaxen onder een drankje.
  12-7-2019 21:18:15 Reageer
 • Maak gebruik van het water, een leuk stadstrand bijvoorbeeld met gezellige horeca! Met andere openbare recreatieve en culturele functies. Vergeet de jongeren niet, maak ook voor hen dit gebied aantrekkelijk door openbare sport faciliteiten toe te voegen en een open podium. Of beter nog, vraag de jongeren wat ze hier zouden willen.
  12-7-2019 17:23:25 Reageer
 • Combinatie van gezond en sport. Een centrum met zwembad, sporthal, fisio een klimparkje over het water. Lekkere gezonde eettentjes.
  12-7-2019 13:55:48 Reageer
 • Een tiny forest met een klimbos voor kinderen en horeca met duurzame producten uit het tiny bos, waar je heerlijk en eerlijk kan eten en drinken.
  12-7-2019 12:58:14 Reageer
 • Veghel heeft volgens mij geen buitenplek waar je een kleine openluchtvoorstelling kunt geven. Een halfrond openluchttheatertje waar je op de stenen trappen kunt genieten van een voorstelling. En op andere momenten kun je erop spelen, freerunnen of skaten. Huidige kuil waar voorheen blauwe kei stond zou hiervoor wellicht geschikt zijn. Zou leuk zijn als je in dit deel van Veghel, 'Veghel aan de Aa' het leven onder de waterspiegel in rivier de Aa kunt volgen door een aquariumwand; kan ook educatief ingezet worden en als dit niet elders al gedaan is, een usp en toeristentrekker. Speelaanleidingen (dus geen toestellen) of beweeg/kwiekroutes in het openbaar gebied, waardoor dit deel ook in het weekend en in de avonden een levendiger gebied is met spelende kinderen en mensen op n bankje die er naar kijken of n praatje maken.
  11-7-2019 13:42:59 Reageer
 • Het Julianapark heeft nu al voldoende opties als verblijfsgebied. Voor nieuwe ontmoetingsplekken duidelijk zijn in de keuzes die je maakt en focus op het belangrijkste gebied: verblijfsfuncties vooral versterken in de as Markt-Hoofdstraat-Meierijplein. Het huidige Stadhuisplein en Vlas en Graan vooral heel erg vergroenen, een duidelijke entree tot het centrum/Julianapark laten vormen en de groene ruimte inrichten als groene beemden (referentie Bossche Broek) voor recreatief gebruik.
  9-7-2019 19:50:17 Reageer
 • Mij lijkt het leuk om een plek te creëren waar je verschillende tafels en stoelen hebt waar bordspelen op geschilderd zijn zodat mensen in de zomer in het buitenlucht kunnen genieten van gezelschapsspelen (Mischien dat je de jeugd ook weer warm kan maken voor een gezelschapsspel)
  7-7-2019 5:46:14 Reageer
 • Het gebied rond de Aa leent zich prima om hier te verblijven. Dit mag verder worden versterkt. Kijk ook naar de entree richting het Juliana park komende vanaf het Stadhuisplein. Denk hier aan vergroenen, een nieuwe brug over de Aa om de mensen die kant op te krijgen. Verder lijkt mij dit gebied geen echt verblijfsgebied als het gaat over een centrumfunctie. Het moet juist de kunst zijn om het gebied zo in te richten dat de consument via deze kant Veghel binnenkomt en naar het centrum wordt gedirigeerd om daar juist te verblijven. Door nieuwe wegenstructuur, begeleiding van bomen langs de weg kan je dit realiseren.
  2-7-2019 13:33:22 Reageer
 • De publieke functie van het gemeentehuis leidend laten zijn op de visie voor dit gebied. Deze publieke functie zou openheid, verwelkoming en gelijkheid kunnen uitstralen. Dus voor de nieuwe mensen die de stad bezoeken (denk ook aan toeristen) alle inwoners, die hierdoor trots kunnen zijn en zich welkom voelen. Daarom het gebied niet te specifiek inrichten op 1 doelgroep, laagdrempelig houden en vooral prettig laten aanvoelen (groen, energie, gezellig, mooi, GEEN BLIK (dus auto's elders of ondergronds?). Succes!
  2-7-2019 9:02:00 Reageer
 • Als inwoner van het centrum, zou een (nieuw) zwembad met sportgelegenheid moeten blijven in het centrum. Mogelijk dat dit een multifunctioneel gebouw zou kunnen zijn, met wijkactiviteiten voor de bewoners van het centrum, met bar cq lunch gelegenheid met uitkijk op de AA. In plaats van een zeer brede heg die er nu staat bij de parkeerplaats van het stadhuisplein, zouden hiervoor in de plaats bomen geplant kunnen worden. De parkeergelegenheid stadhuisplein zo laten. Mogelijkheid voor een (winkels en horeca) boulevard te maken van de (voormalige) blauwe kei naar de Noordkade.
  2-7-2019 7:24:01 Reageer

Geef commentaar

* Verplichte velden
stadhuisplein
2204